Gå til forsiden
Nyt herobanner

Flere danskere går til fodbold

For første gang i flere år går antallet af danske fodboldspillere frem. Det er især voksne kvinder og mandlige seniorer, der trækker i fodboldtøjet. Men det er ikke kun i fodboldens verden, at flere vælger at bevæge sig. Tendensen ses i hele idrætten. En nødvendighed, lyder det fra en sundhedsekspert.

FF_piger_hovedstød
AF: Michelle Thygesen

 

Hvor mange mennesker bor der i Aarhus, Danmarks næststørste by? Omtrent lige så mange, som der går til fodbold. Hele 329.922 fodboldspillere blev der registreret i 2018. Det er en stigning på 3.384 medlemmer sammenlignet med året før, viser nye medlemstal fra Danmarks Idrætsforbund.
Kvinderne vinder kampen om at sidde på flest nye medlemskaber, da de står for næsten 2.000 af de nye medlemskaber, mens herrerne må se sig tilfreds med knap 1.500 nye medlemskaber.

Stigningen i antallet af fodboldspillere i Danmark glæder Bent Clausen, der er næstformand i DBU og formand for DBU’s Breddeudvalg:

”Fodbold er for alle, og derfor glæder det mig også at se, at det aldrig er for sent at begynde til fodbold. At flere vælger fodbolden til, betyder ikke kun noget i fodboldens verden, men har også en enorm betydning og indflydelse på samfundet, når det kommer til for eksempel sundhed, fællesskab, integration og foreningsliv,” siger Bent Clausen.

 

Ældre aktive som aldrig før

På spørgsmålet ”Dyrker du normalt motion/sport?”, svarer 61 procent af den danske befolkning over 18 år ’ja’. Det viser den nyeste rapport om Danskernes motions- og sportsvaner fra Idrættens Analyseinstitut.

Det er ikke kun fodbolden, der har godt fat i de voksne. Fremgangen er en generel tendens, der ses i hele idrætten, lyder det fra formand i Danmarks Idrætsforbund, Niels Nygaard:

”Vi kan se, at det især er seniorerne (60+ år), der i højere grad end tidligere vælger foreningsidræt til. Vi ser især, at idrætter som golf, gymnastik og badminton har ekstra godt fat i den målgruppe, fordi der også her er fokus på det sociale aspekt. Derfor er fremgangen i fodbold meget positiv. Det viser, at motionstilbud som eksempelvis Fodbold Fitness, der er en del af visionen ’Bevæg dig for livet’, virker. Derfor skal vi fortsætte det gode arbejde, så vi indfrier ambitionen om, at 600.000 danskere skal dyrke idræt inden 2025.”

 

Alle befolkningsgrupper skal på banen

At flere bevæger sig og dyrker motion er positivt. Men det er altafgørende at få alle befolkningsgrupper med, lyder det fra Kristian Overgaard, der er lektor ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet:

”Udfordringen ligger først og fremmest i at få fat i dem, som ingenting laver. Mange interesserer sig for sport og motion, og de vil gerne være aktive på en måde, som påvirker deres sundhed positivt. Men der er stadig befolkningsgrupper, der ikke deltager i fysiske aktiviteter, og det er der, udfordringen ligger. For hvordan får man dem til at bevæge sig på regelmæssig basis, når det ikke interesserer dem?

Men hvorfor er det så vigtigt at dyrke motion? Svaret er enkelt ifølge Kristian Overgaard:

”Det er vigtigt at få flere til at dyrke motion, fordi manglende fysisk aktivitet er blandt de mest alvorlige risikofaktorer for sygdomme og tidlig død.”

 

Flere fodboldspillere skyldes øget fokus

Det er hørt før, at det er sundt at spille fodbold. Men hvor sundt er det egentlig at lave tunneller, driblinger og saksespark på grønsværen? Tal fra analysebureauet Damvad Analytics viser, at uden landets fodboldklubber ville mellem 12.500 og 25.000 personer være inaktive, og alene i den voksne befolkning er fodboldens aktiviteter med til at spare et sted mellem 50.000 og 145.000 sygedage om året. Derfor er det positivt, at især flere modne danskere vælger at bruge tid på fodboldbanen. Udviklingen skyldes formentlig motionskonceptet Fodbold Fitness.

Udover den voksne gruppe er der naturligvis også fuldt fokus på at fastholde og ikke mindst tiltrække børn og unge til klubberne, forsikrer Bent Clausen:

”Vi kan se, at fodbolden har godt fat i børnene i alderen 0-12 år. Udfordringen ligger hos teenagerne, hvor vi i år ser en nedgang. Det er ikke godt nok. Derfor vil vi gøre alt for at vende den kedelige udvikling, for den er afgørende for fodboldens og foreningslivet fremtid,” fortæller næstformanden.

Trods en mindre tilbagegang hos den unge målgruppe, er Dansk Boldspil-Union stadig det største specialforbund i Danmark og dermed landets mest populære foreningsidræt.

 

Fakta om medlemstal

 • Antallet af fodboldspillere er fra 2017 til 2018 steget med 3.384 svarende til 1,04 procent.
 • Pigerne og kvinderne står for den største stigning, da de står for knap 2.000 nye medlemskaber.
 • Det er især københavnerne og sjællænderne, der tegner nye medlemskaber. I hovedstaden er der kommet hele 2.000 flere fodboldspillere til sammenlignet med sidste år, mens Sjælland står for ca. 1.000 flere medlemskaber.
 • Den største stigning af nye fodboldspillere ses hos voksne i alderen 25-59 år og seniorer over 60+ år. Den voksne aldersgruppe er steget med knap 3.500 medlemmer, mens gruppen over 60+ år står for 1.000 nye fodboldspillere.
 • Fodboldspillere i alderen 0 til 12 år går frem for første gang i et par år – 1.500 flere børn er begyndt til fodbold i 2018.
 • Den største tilbagegang ses hos de unge i alderen 13 til 18 år, hvor mere end 2.500 lagde støvlerne på hylden.

 

Indsatser for at fastholde og rekruttere nye medlemmer

 • Fodbold Fitness, der findes i op mod 400 klubber landet over. Satsningen fortsætter i de kommende år og sker i regi af ’Bevæg dig for livet’, der er et samarbejde mellem DIF, DGI og DBU.
 • ’Bold og Bevægelse’, der er målrettet børn mellem to og fire år og deres forældre.
 • Projekt ’Træneren er nøglen’, som er en del af den Nationale Sportslige Vision, der de næste 10 år fokuserer på spillerudviklingen gennem uddannelse og udvikling af trænere.
 • Klubudviklingsforløb, hvor klubrådgivere kommer ud i klubben og hjælpe med at udvikle og styrke klubben på områder som klubbens værdier, frivillighed og pigefodbold. Alene i 2019 er der pt 37 forløb i gang. 
 • Pigeraketten, der skal tiltrække piger i alderen fem til 11 år ved at give de kommende fodboldspillere et sjovt og anderledes indblik i fodboldens verden.

Seneste nyt fra "Foreningsdanmark"