Gå til forsiden
Nyt herobanner

Mere respekt på banen med 'Råb Pænt'

Der er stadig mangel på respekt på fodboldbanen viser ny dommerrundspørge. Det nye tiltag ’Råb Pænt’ slår nu til lyd for god tone og bedre opførsel på fodboldbanen.

AF: DBU Kommunikation

Spytklatter, trusler og grimt sprog skal aldrig accepteres, og det støtter tidligere landsholdsspiller Stig Tøfting op om i indsatsens kampagnefilm.

Piiiift! Serie 4-dommeren fløjter frispark. Det trigger træneren fra hjemmeholdet, som råber “Hvad helvede dommer, er du blind, eller har du lort i fløjten?” Dommeren ignorer det, og en spiller stemmer i: “Vi skal lige have en snak med dig efter kampen” og spytter på jorden foran ham.

Tonen kan være hård i kampens hede
Seriedommerens oplevelse er desværre en virkelig hændelse og er taget fra en ny DBU-rundspørge blandt 1.400 breddedommere, som primært dømmer ungdoms- og serie 4-6-fodbold.

Syv ud af 10 dommere har igennem de seneste to år oplevet tilråb som ’magtliderlig bøsserøv’ eller ’hjemmebanedommer’ og dårlig adfærd i form af fuckfingre, små skub eller udskamning på facebook. I den meget grelle ende er det episoder med trusler, spytklatter og lussinger.

Grimt sprog skal sparkes ud af banen
Med ’Råb Pænt’-indsatsen får både spillere, trænere, tilskuere og dommere et velment puf for at skifte udsagn som idiot og lortedommer ud med mere stuerene tilråb i kampens hede. Det glæder Bent Clausen, næstformand i DBU, som siger:

”Fodbold handler om følelser, om fællesskab og fighterånd. Det er hjertet i fodbolden og skal ikke ændres. Men vi vil ikke acceptere dårlig adfærd og groft sprog på fodboldbanen, og derfor vil vi hele tiden holde fast i, at vi skal respektere hinanden og opføre os ordentligt, hver gang vi spiller fodboldkamp.”

Tøfting: Hold hovedet koldt
Stig Tøfting, fodboldkommentator og tidligere landsholdsspiller, er enig i Bent Clausens betragtninger, og har derfor valgt at stille op i indsatsens kampagnefilm, som på humoristisk vis gør op med dårlig tone og adfærd på banen:

”Alle kan lave fejl, men når vi ser episoder med vold, spytklatter og trusler, er det kammet over. Og så er vi nødt til at tage affære, fx med en indsats som ’Råb Pænt’, som er et vink med en vognstang om, at man skal tænke sig om en ekstra gang, før man flipper ud. Det har alle et ansvar for, både klub og spillere,”

siger Tøfting, som, med egne ord, måske ikke er kendt for at tale pænt, når det koger – og derfor kender nødvendigheden af at udskifte hårde gloser med en ordentlig tone.

Vigtigt at de fleste dommere fortsat er tilfredse
Bent Clausen ser også frem til, at respekt, fairplay og god tone (igen) kommer på dagsordenen:

”Respekt på fodboldbanen er et must for alle; tilskuere, trænere, spillere og dommere. Vi bør dog i særlig grad passe på vores nye og unge dommere, så de ikke får så dårlige oplevelser, at de springer fra igen,”

siger Clausen og understreger, at truende adfærd og agiterede forældre på sidelinjen heldigvis ikke er det, dommerne oplever mest af, når de har fløjten om halsen og rødt og gult kort i lommen: Ni ud af 10 er ifølge undersøgelsen tilfredse med at være dommere, og det er vigtigt, når det handler om at få flere til at dømme kampe fremover.

’Råb Pænt’ på både facebook og i omklædningsrum
’Råb Pænt’-indsatsen består af en film og en konkurrence på sociale medier samt materialer til klubberne, som skal gøre opmærksom på temaet med eksempelvis outdoor-plakater og talebobler til ophæng i omklædningsrummene med en vigtig påmindelse om respekt på banen, inden spillerne går på grønsværen.

Seneste nyt fra "Foreningsdanmark"