Gå til forsiden
Nyt banner

Socialminister: Frivillige er altafgørende for samfundet

Uden frivillige så Danmark og ikke mindst dansk fodbold markant anderledes ud. For de frivillige spiller en kæmpe rolle og bidrager positivt til samfundet. Derfor er det vigtigt, at frivilligheden huskes og hyldes med blandt andet Frivillig Fredag.

Frivillig_Carsten Jensen

Foto: Klaus Sletting Jensen

AF: Michelle Thygesen

 

39 procent. Så stor en procentdel af den danske befolkning udfører frivilligt arbejde. Og med Regeringens civilsamfundsstrategi, der blev præsenteret sidste år af børne- og socialminister Mai Mercado sammen med innovationsminister Sophie Løhde, er det tanken, at frivillige skal have bedre vilkår. Det forklarer Mai Mercado:

”Frivillige spiller hver dag en nøglerolle i samfundet, om det så er i en fodboldklub eller på et værested for socialt udsatte borgere. Mit ønske er, at det skal være nemt og sjovt at være med i det frivillige arbejde - og vi skal som politikere sørge for, at rammerne om det frivillige initiativ er på plads,” udtaler børne- og socialminister Mai Mercado til INDSPARK.

 

Anerkendelse af frivilligheden

Da frivillighedsåret 2011 blev åbnet udnævnte daværende socialminister Benedikte Kiær samtidig den sidste fredag i september til national frivillighedsdag. Dagen har fået navnet Frivillig Fredag og skal være en markering og anerkendelse af frivillighed. Og frivillig fredag er vigtig, pointerer Frivillighedsrådet, der er nedsat af Børne- og Socialministeriet og som står bag planlægning og koordinering af netop Frivillig Fredag.

”Frivillig Fredag er en anledning til at huske at anerkende og hylde de frivillige for den store indsats de gør hele året – ofte i ubemærkethed. På Frivillig Fredag fejres de frivillige og får det velfortjente skulderklap. For frivillige betyder rigtig meget i det danske samfund. Danmark ville ikke være det samme uden de mange frivillige,” siger formand i Frivilligrådet, Mads Roke Clausen.

 

Frivillige skal have gode vilkår

Udover Frivillig Fredag sætter også DBU fokus på at hylde fodboldens frivillige med denne uges Frivillig Uge. Og det er der en helt særlig grund til, forklarer Bent Clausen, der er næstformand i DBU og formand for breddeudvalget:

”Uden frivillige kunne dansk fodbold ikke eksistere. Så simpelt kan det siges. De gør et kæmpe stykke arbejde hver eneste dag rundt om i de danske klubber i forhold til at sørge for baner og åbne klubhuse, men de skaber også fællesskaber, glæde og gode oplevelser for alle fodboldens medlemmer,” siger Bent Clausen og fortsætter:

”Derfor er det også vigtigt at frivilligheden prioriteres, for selvom de frivillige ildsjæle brænder for opgaven, kræver det også en investering fra kommunernes side, for rammerne er altafgørende for, at vi kan holde fast i de frivillige,” forklarer næstformanden.

Netop frivilliges store betydning for fodbolden og samfundet generelt, skal derfor prioriteres og have de bedste vilkår, så de kan koncentrere sig om det allervigtigste – nemlig det frivillige arbejde, forsikrer De Konservatives Mai Mercado:

”Samtidig har vi en pligt til at sikre en form for kontrol med, at støttekronerne bliver brugt bedst muligt. Med civilsamfundsstrategien vil vi netop skabe en bedre balance og fjerne noget af det administrative bøvl fra foreningerne, så de kan bruge flere kræfter på det vigtige, nemlig den frivillige indsats.”

 

Fakta om frivillige

 

  • Der er næsten ingen forskel på andelen af mænd og kvinder, der udfører frivilligt arbejde, for 38,6 procent af kvinderne er frivillige, mens det gælder for 39,3 procent af mændene

 

  • Det er teenagere i alderen 16 til 19 år og seniorer over 70 år, der udgør den største andel af frivillige med henholdsvis 41 og 43 procent, mens den laveste andel er blandt de unge i alderen 25 til 39 år, hvor omtrent 35 procent laver frivilligt arbejde

 

  • Nordjyderne ligger i toppen over dem, der udfører mest frivilligt arbejde. Her udfører knap halvdelen, 44 procent, af befolkningen frivilligt arbejde, mens Sjælland og København ligger i bunden med 37 procent

 

  • Frivillige bruger i gennemsnit 15 timer om måneden på deres frivillige engagement


Kilde: Center for Frivilligt Socialt Arbejde

Seneste nyt fra "Foreningsdanmark"