Gå til forsiden
Nyt herobanner

FC Prostata vinder Danskernes Idrætspris

Nyskabende fodboldprojekt rettet mod kræftpatienter vandt prestigefyldt pris ved DR’s Sportsgalla 2016. Projektet er allerede ved at blive udbredt til hele landet.

Trygfonden_En verden til forskel_FC Prostata.jpg

FOTO: Trygfonden

AF: Julie Dalsgaard

 

Et unikt samarbejde mellem foreningslivet og sundhedsforskningen vandt Danskernes Idrætspris 2016.

Forskere fra Rigshospitalet har slået sig sammen med lokale fodboldklubber, og lavet fodboldtræning for ældre mænd, der har haft prostatakræft. Et projekt, der nu er godt i gang med at blive spredt over hele Danmark samt i rehabiliteringen efter andre sygdomsforløb.

Anders Munk, der er deltager på FC Prostata-holdet i IF Lyseng, modtog prisen på vegne af hele projektet, og det var et stolt øjeblik på scenen:

"Det er ganske overvældende det her. Det kan gøre ondt, når man får en diagnose, som ændrer livet. Derfor vil jeg gerne takke projektinitiativet, professorer og sygeplejersker. Og en særlig tak til vore familier og trænere, som har sørget for, at vi to gange om ugen kunne føle os som drenge igen," fortalte Anders Munk fra scenen under DR’s store gallashow i Herning. 

Når FC Prostata endte med at få prisen, skyldes det i høj grad de muligheder, der ligger i projektet.

”FC Prostata er et særdeles interessant initiativ fordi, der her er tale om et banebrydende samarbejde mellem forskningsinstitutioner, foreningsidrætten, hospitaler og patientforeninger. Initiativet har fokus på idrættens sundhedsskabende værdi og har haft succes med at fastholde mænd i foreningsidrætten. På den måde kan FC Prostata stå som en bæredygtig model for udbredelsen af foreningsbaseret tilbud om fysisk aktivitet i kræftrehabilitering,” sagde Mads Nygaard, formand for Danmarks Idrætsforbund i begrundelsen for, at netop FC Prostata skulle løbe med æren og de 100.000 kr. der følger med.

Faktaboks

 - FC Prostata er et landsdækkende initiativ, som handler om at udvikle, afprøve og implementere klubbaseret fodbold til mænd med prostatakræft.

- Kun få mænd med prostatakræft følger de gældende motionsanbefalinger, og forbavsende få deltager i eksisterende tilbud om rehabilitering.

- I samarbejde med DBU er der på et år oprettet fire særlige fodboldhold for mænd med prostatakræft.

- Klubber der deltager i projektet: Østerbro IF, Fremad Valby, Lyseng IF og Esbjerg Forenede Boldklubber. Odense KFUM er under opstart.

- Holdene træner to gange ugentligt, og træningen varetages af særligt uddannede trænere.

- Projektet er det første af sin art herhjemme og realiseres i partnerskab mellem forskningsinstitutioner, foreningsidrætten, hospitaler og patientforeninger. 

- I februar 2017 starter et nyt forskningsprojekt op, der skal undersøge om kvinder, der har haft brystkræft kan få samme fordele af fodboldtræningen som FC Prostata.

- Projektet er støttet af Trygfonden

Hjemmeside: www.fcprostata.dk

Du kan se en video med FC Prostata-holdet i Trygfondens video lige her

Seneste nyt fra "Sundhed"