Gå til forsiden
Nyt herobanner

Fodboldklubber sparer samfundet for millioner på sundhedsudgifter

Undersøgelse: Fodbolden sparer årligt samfundet for millioner af kroner på sundhedsudgifter. En ny analyse fra Damvad Analytics viser, at når fodboldskoene snøres, så mærkes det også i statskassen.

aeldre_sundhed_812.jpg
AF: Michelle Thygesen

 

Fodbold er en af verdens mest populære, men også mest sunde sportsgrene. Og med 335.000 aktive spillere i Danmark er fodbolden med til at skabe sundere danskere i hele landet. Det betyder ikke mindst færre sygedage, men også store besparelser på sundhedsområdet.

Samlet set giver fodbolden årlige sundhedsøkonomiske besparelser på mellem 400 - 1.200 millioner kroner. Og når bare én inaktiv vælger at trække fodboldstøvlerne på og blive aktiv fodboldspiller, kan sparer samfundet 35.000 kroner om året. Det viser en ny analyse fra Damvad Analytics.

Ifølge Jakob Kjellberg, der er sundhedsøkonom hos VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, spiller fodbolden en vigtig rolle i samfundet:

”Der er en sundhedsgevinst for dem, der spiller fodbold. Det er en god måde at bevæge sig og være fysisk aktiv på. Og der er helt indlysende nogle, der ville være inaktive, hvis fodbolden ikke var der, så det er en god måde at fastholde folk på,” siger han. 

Færre sygedage og mere sundhed
Alene i den voksne befolkning, det tæller personer over 16 år, er fodboldens aktiviteter med til at spare et sted mellem 50.000 og 145.000 sygedage om året. Og hvis man kigger på den enkelte borger, som går fra at være inaktiv til aktiv fodboldspiller, så sparer statskassen årligt 4,2 sygedage.

I DBU har man af samme årsag en række projekter, der har til formål at afhjælpe sundhedsproblemer blandt udsatte grupper og at højne den generelle sundhed blandt de danskere, der måske ikke ellers ville komme ud på grønsværen. Blandt andet FC Prostata, der er et rehabiliteringsforløb for kræftramte mænd, FC Mama for kvinder, der har været ramt af brystkræft, særlige diabetes- og hjertehold, hold for ældre, der spiller fodbold for at undgå knogleskørhed og i den anden ende af aldersskalaen har DBU skoleprojekter, der gratis tilbydes skoleklasser for tidligt at lære børn om vigtigheden af bevægelse og sund kost.

Giver plus på flere konti
At være fysisk aktiv influerer ikke kun på sundhedsøkonomien. For når man ikke bevæger sig nok, øges risikoen samtidig for en lang række sygdomme herunder netop type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme, depression, brystkræft og i værste fald for tidlig død.

”Det giver god mening at investere i, at folk er fysisk aktive. Fodbolden er et glimrende eksempel og holdsport er jo godt. Så forebyggelse, aktivitet og det at holde sig rask er langt bedre end at behandle efterfølgende,” forklarer Jakob Kjellberg.

Læs mere i Jyllands-Posten her.

 

TAL PÅ FODBOLDENS INDVIRKNING PÅ DANSK SUNDHEDSØKONOMI:

• Med 335.000 aktive spillere er fodbolden med til at skabe sundere borger i hele Danmark. Alene i den voksne befolkning er fodboldens aktiviteter med til at spare et sted mellem 50.000 – 145.000 sygedage om året.

• Samlet giver fodbolden sundhedsøkonomiske besparelser på 400 – 1.200 mio. kr. årligt. For den enkelte kommune kan fodbolden være med til at sænke den enkeltes årlige sygedage og de kommunale udgifter på sundhedsområdet. 

• For hver borger fodbolden rykker fra at være inaktiv til at være aktiv fodboldspiller sparer kommunen 4,2 sygedage

• 35.000 kr. kan kommune spare årligt pr. inaktiv, som konverteres til en aktiv fodboldspiller

• Hver femte i alderen fra 0-18 år i Danmark spiller fodbold.

• Undersøgelsen har fokuseret på gruppen over 16 år, da konsekvenserne senere i livet som følge af inaktivitet i barndom og ungdomsårene ikke er tilstrækkeligt belyste.

• Uden fodboldklubber ville mellem 12.737-35.026 personer blive fysisk inaktive.

Seneste nyt fra "Sundhed"